Sen

First 31.7 ja höpinää purjehduksesta

5.8.2012 KoPun Yksinpurjehdus

Tulihan oltua. Kerta oli ensimmäinen. Olihan sitä taas tullut kesällä yksin purjehdittua kun frau ja skidit olivat sisällä, mutta niinhän se on lähes kaikilla muillakin. Kelin puolesta toteutuma oli 14-20 solmua lounaasta, enimmäkseen 17-19, ja kaunis aurinkoinen sää. Kuusi venettä meitä oli kaikkiaan, yksi isompi lyssi ja muut vähän snadimpia. Kaikki olivat jättäneet spinnun pois ja aika monella oli jotain fokan tapaista keulassa. Taisi olla kyllä yks kaks muutakin isompaa g:tä.

Lähtöalueella,ihan KoPun edessä siis oli ihan kivasti tilaa ja tuultakin vähän vähempi. Taktiikka haukkas heti kun venda kohti yläpään leikkaria meni munille ja 45s myöhässä viivalle halssilla joka ei sittenkään veisi Larun ohi. 4Play (Albin Express), jonka starttitaktiikan tulkitsin väärin alkuunsa, veti hienosti aloittaen paaralla ajaen suoraan ylemmäs käärmeluotojen etelän puoleiselle punaiselle vievälle leikkarille. Ite myöhästyneenä muiden paskoista korjasin yhden tikin ylemmäs ja sitten samaan suuntaan mutta tuntuvasti taaempana. G1 takerteli jo nyt mantaagissa ja nyt taas muistui kuinka olin tuumannut että pari sählypalloa pitäisi tokassa välissa tuoda edemmäs tolpan viereen. Yksin vetäessa sen purjeen riuhtominen sielta takaa on vittumaista ja hankalaa. Ylhäällä käyttäminen on kallista, mutta jälkikäteen ajateltuna olisi ollut kannattavaa. Tuossa kelissä (pääosin 17-19 kts) yksin ton G1:n vendaaminen suoraan mantaagien sisään ei ottanut onnistuakseen. Hosuin aina liikaa yli kun olisi kannattanut malttaa ja kiristää se suoraan sisään. G3 olisi ollut tossa tuulessa kaikin puolin oikeampi vempele, mutta se oli autotallissa joten se siitä.

Punasen jälkeen hieman auki paara käärmesaaren ja sen viereiselle vihreälle sujui jo paremmin ja sain ohitettua Bonbonin (BB 10 meter) ja 4Playn, mutta Esmeralda (Smaragd) ja Viola (Lady Helmsman) pysyi vielä edessä vaikka niitäkin otin kyllä kiinni. Sitten ihan suora vastakryssi Rönnkobbenille. Kaikki vendat oli paskoja, vain niiden sijainnit oli suht ok. G1 jäi poikkeuksetta mantaageihin enkä uskaltanut kiristää sitä paskaksi, joskin auki jäädessään se on kuin huono purje ja sen kanssa nousu oli kyllä aika huonoa. Kuitenkin isomman lyssin veneenä pysyin mukana ja jopa vähän saavutin ja vain smaragd edessä veti vähän kaulaa. Rönnkobbenilta alko styyra sivustrekki kohti rysäkaria. Snadisti karkuun päässyt Esmeralda päätti tasoittaa tilannetta ja navigoi liian ylös kohti koirakaria. Edessä oleva Viola pysyi edessä. Tässä kohtaa G1 oli yhä liikaa, en saanut oikeen kiposta kunnon vauhtia irti, ja tuulta oli niin hyvin että muut snadimmillakin keuloillaan liikkui yllättävän hyvin sivu tuuleen. 4Play tuli takanakin hienosti pysyten vauhdissa mukana ja saman teki BonBonkin.

Sitten Rysäkarin etelältä aukesi suora juoksu Melkille, TWA oli noin 177, erittäin hyvä pienelle negikselle paarahalssiksi. Puomi yli ja virsikirjaa vaan. Spinnun puomi oli laiturilla, joten ei tarttenut spiirauksesta välittää. (siitä olisi kyllä ollut mulle tarvittavaa apua, 4Play ainoan spiiraajana tuli kohtuullisesti ja jälkikäteen ajateltuna riittävästi). Nyt G1 auttoi ja otin tuntuvasti kiinni Esmeraldaa ja Violaa (joskaan en tarpeeksi). Olisi ehkä pitänyt ajaa niille paskat, mutten vaivautunut, kun ne oli snadisti tuulessa ja mulla oli niin hyva linja kun virsarille pystyy oleen ja G1 lepatti hyvin avonaisena koko matkan. Valitettavasti tuulta oli sen verran hyvin että Esmeralda ja Violakin liikkuivat pienistä ilman virsaria suhteellisen isojen isojensa kanssa ihan mukavasti.

Melkin jälkeen etu olikin sitten taas mulla ja ajoin niiden kantaan kiinni, mutta turhaan lähdin sitten Esmeraldan nostatteluun mukaan ja turhan myöhään lähdin käyttämään parempaa suoraa vauhtiani ja sain ohitettua enää vain Esmeraldan ja Viola jäi eteen. BonBon oli aivan perässä kiinni sekin. Vähän Esmeraldan paukun perään viivan yli ja se siitä. 4Play jäi vain vajaat kolme minuuttia ja voitti koko Paskan, Viola ja Esmeralda siihen perään ja oma sija 4/6. Ekan yksärin tavoite oli ettei pökä ja vaikka pökä niin että jäisi kuitenkin hyvä maku. Tavoite saavutettu. Ihan hyvä maku jäi vaikka välillä oli vähän tahmeaa. Pohja yhä kesälimoissa, mutta kyllä tossa kaikki mahdollisuudet oli olemassa. Syyllisiä olivat niin kippari (lähtötaktikointi, purjevalinta, pinnavirheet) kuin miehistökin (vendat ja trimmi), pianistille ei moitteita. Trimmerille kiitokset siitä että ainoa engelsmanni tuli 20min ennen lähtöä. Keulagastille erikoismaininta maston prostartin moden palautuksesta (pukan narun pää kävi piiskaamassa sen yhdessä vendassa takas startti toimintoon) sekä auenneen lazyjackin uudelleen kiristyksestä.

Ai niin, jumalauta että oli kuuma! Koko kesä on ollut saatanan kylmä, joten oletuksellisesti 15 kts tuuleen icebreakerit alle ja suunto päälle. Hiki alkoi valua heti lähdöstä, tossa kelissä yksin hoseeraaminen menee urheiluksi nopeasti. Kryssilla meno peheni tuulesta huolimatta ja kun sivuniitti ei tarjonnut sekään rauhaa kun trimmiä en saanut oikein kohdilleen millään niin edessä oli lämpöhalvaus myötäjuoksulla. Juoda ei uskaltanut kun lusikallisia koska kusimanööverin oli ajatellut jättää ens kertaan. Voin sanoa, että 2h suhteettoman hikoilun jälkeen, jolle myötänen lasku Pajalahteen ja siihen liittyvät kiireiset rantautumis valmistelut oli viimeinen niitti, oli rannassa kyllä kalja maullaan. Kalsareissa sitloodan pohjalla maatessa olo oli kuin olisi takana kovempikin tahkonta.

Tulokset: KoPun sivuilla

Ens kerralla:

– ehdottomasti uudestaan!

– katsotaan myös lämpömittaria.

– g1-g3 vaihtoraja on yksärissä alempi kun normisti

– prostart käden ulottuville

– tuhlaa pari sekkaa vendassa, älä kymmeniä halssilla

– helpompi lähtötaktiikka (i.e. ei vendaa viimeselle minuutille)

– jos g1 niin pitää hoitaa toi mantaagi/tolppa-asia kuntoon (löysemmiksi ja pallot paremmille paikoille?)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: